Älvsnabbenmedaljong


Älvsnabbens hemsida

Långresan 1977-78

 
Willemstad, Curacao

29/12 - 2/1 1977-78


Curacao, en ö i Nederländska Antillerna. Vi gick in till staden Willemstad på morgonen 29/12. Precis vid hamninloppet låg Norska sjömanskyrkan som spelade Sveriges nationalsång i stora högtalare på taket medan vi passerade.

Tyvärr fick vi en tråkig kajplats mitt i en jättestor oljehamn. Husen i Willemstad var starkt påverkade av Holland. Allting var rent och fint. Dock blev vi lite besvikna eftersom vi förväntat oss att handla billigt här, vilket tyvärr visade sig vara fel även om utbudet var stort.

Norska sjömanskyrkan stod hela tiden öppen för oss och var välbesökt. Här blev vi bl a bjudna på kaffe och våfflor. Det hölls även gudstjänst och samkväm på nyårsdagen. FC överlämnade en förstoring i färg av Älvsnabben till sjömansprästen Jan Stonjum.

Ett välbesökt ställe var Hotel Curacao Plaza där många firade nyårsafton med mat och underhållning.

Besöket innehöll inte så många officiella programpunkter så nyårsafton kunde firas på traditionellt vis för de som var kvar ombord. Först firades svenskt nyår klockan 19.00 med samling kring skeppsklockan. Det gamla året ringdes ut av den äldste ombord, kapten Gunnar Midgren från Göteborg, med åtta glas och det nya året ringdes därefter in på samma sätt av den yngste ombord, befälseleven Anders Jonasson från Bjuv.

När klockan blev tolv, lokal tid, var de flesta permittenterna spridda på olika håll i stan.

Den 2 januari 1978 09.00 kastade vi loss och fick ett trevligt avsked. På kajen vid hamninloppet stod en del svenska turister och ropade "Heja Sverige" och från Norska sjömanskyrkans högtalare tackade prästen oss och önskade lycka till. De flesta av oss var överens om att det varit ett trevligt besök.

Väl till sjöss igen bytte eleverna skeppsnummer. Aspiranter och plutonsofficerselever som hitintills tjänstgjort i en viss stridsbefattning skiftade nu för att lära sig mera. För befälen innebar detta att börja om från början igen.




till toppen