Älvsnabbenmedaljong


Älvsnabbens hemsida

Långresan 1977-78

 
Salvador, Brasilien

30/11-5/12 1977



Salvador, Brasiliansk stad i området Bahia.

Hit kom vi tidigt på morgonen den 30 november.

Fullständiga namnet är egentligen Salvador Bahia de Todos os Santos och hade vid den tidpunkten 850.000 levadsglada invånare. Eftersom staden ligger på en sluttning är den delad i två delar, Baxia = den övre staden och Alta = den nedre delen. Det fanns bland annat en hiss, Lacerda Elevator, som förbindelse mellan stadsdelarna.

Temperaturen enligt NO's ruta i tidningen Snabb-Nytt angav 28 i luften och 27 i vattnet vid vårt besök.

Efter att ha mött "Maria från Bahia" och skaffat oss ytterligare intryck i form av egna och guidade turer, badplatsbesök och souvenirer lämnade vi tyvärr staden på förmiddagen den 5 December.

 

Utdrag ur pressmeddelandet efter besöket:

"Före inlöpandet i Salvadors hamn sjösattes alla fartygets båtar. Även tre av de fem segelbåtar, typ Monark 44, som välvilligt lånats ut av Blekinge Sjövärnsflottilj sjösattes. Båtarna har sedan utnyttjats för fritidssegling under besöket. På kajen möttes Äbn av bl a ambassadör Gunnar Lonaeus och konsul Carl Dahre med fruar.

Besöket har varit mycket uppskattat av besättningen. En vänlighet och livsglädje, som särskilt blommar ut då solen gått ner, har nästan tagit andan ur alla. En intressant resa företog 40 aspiranter med befäl som av LM Eriksson bjöds att besöka Sao Paulo under två dagar.

I skiftet mellan hög- och lågvatten på Torsdagsmorgonen uppstod ovanligt stora tidvattenvågor. Vid ett tillfälle törnade Äbn kraftigt mot kajen. Fendertarna var otillräckliga för att förhindra att ett fästjärn för fallrepet trycktes in i fartygssidan. En buckla och en spricka uppstod ca en meter ovanför vattenlinjen. Med fartygets egna resurser har detta reparerats. En god insats har härvid gjorts av bl a värnpliktiga Christer Andersson och Jörgen Palm, som i det civila arbetar på Kockums i Malmö.

Då nästa etapp omfattar hela fjorton dagar till sjöss kommer Äbn att göra ett kort uppehåll i staden Fortaleza i norra Brasilien, för vattenbunkring.

Allt väl ombord."

 

Efter vårt besök lämnade ambassadör Gunnar Lonaeus en rapport om vårt besök till Utrikesdepartementet där det bl a stod:

"Från myndighetshåll uttrycktes stor tillfredställelse över besöket av Älvsnabben. Enbart berömmande ord yttrades om besättningens uppträdande. Presstäckningen var begränsad men genomgående postiv."




till toppen