Älvsnabbenmedaljong


Älvsnabbens hemsida

Långresan 1977-78

 
Dakar, Senegal

17-21/11 1977


Ett av utflyktsmålen, en underbar sandstrand med sol och värme.

Ett av utflyktsmålen, en underbar sandstrand med sol och värme.

Dakar, huvudstad i Senegal. Blev resans första efterlängade hamn efter 14 dagar till sjöss genom Östersjön, Kielkanalen, Engelska kanalen, Biscayabukten och Västra Afrikas kust.

Vi ankrade upp på eftermiddagen 16/11 utanför staden. Nästa dag löpte vi in i hamnen och sköt salut med 21 skott samtidigt som vi alla stod uppställda på däck i den vita paraddräkten. Saluten besvarades och vi lade till vid marinens kaj.

I programmet för besöket ingick diverse representationer, mottagningar, fotbollsmatcher och utflykter.

Efteråt var souvenirförråden välfyllda av diverse figurer av olika träslag. En väldigt välbesökt bar hette Cosmos.

Utdrag ur pressmeddelandet efter besöket:

"Dakar blev för de flesta det första mötet med ett Afrikanskt land. Ett brokigt gatuliv och underbara sandstränder tillhör de bestående intrycken. Fartygschefen, åtföljd av ambassadör Knut Bernström Rabat, lade ner en krans vid monumentet för de stupade. Ett aspirantkompani paraderade.

Vid mottagningen ombord deltog bl a presidentens protokollchef Cheik Leye och hans hustru. På mottagningen var också Senegals marinchef, Faye Gassama. Som fartygschef 1967 bordade han i svår sjö Älvsnabben utanför Mauretanien och transporterade en svårt sjuk aspirant till Dakar.

Vårt fotbollslag vann över den franska marinen i Dakar med 3-0, men förlorade till Senegals marin med 2-3. Målgörare i matchen mot fransmännen var aspirant Peter Hein, Stockholm, värnpliktige Kjell Torstensson, Lomma och värnpliktige Anders Wendt, Malmö.

Solen skiner, havet är stilla och värmen tryckande. Livbåtsövningarna är det enda som bryter den lugna lunken.

På Fredag beräknas vi passera linjen. Oron sprider sig bland de icke döpta allteftersom förberedelser för dopet vidtas.

Allt är dock väl ombord."




till toppen