Till
Älvsnabbens
startsida

 

Tillbaka
till sidan om
delar och saker

 

 

 


Stenar från barlasten

Ragnar Arvidsson från Småland har skänkt denna sten med mässingsskylt till Stefan Leo. På skylten står det "Stadsbudens sjörullade syltasten från HMS Älvsnabben".

Ragnar, som är en hängiven radioamatör, berättar att han köpt denna sten tillsammans med en massa andra radiogrejor på en auktion i Karlskrona för många år sedan. Stenen har sedan dess funnits hemma hos honom tills i januari 2007 då han fick reda på hela historien bakom den genom att läsa på www.alvsnabben.se.

Ragnars stora hobbyintresse är amatörradio men han håller mest på med renovering av gamla armé- och marina rörsändare och mottagare från ww2 och fram till 60-talet. Läs mer om detta på deras hemsida "Radioklubben Torpedgnistarna".

En teori som Ragnar har om varför det står som det gör på skylten är följande: Det kan vara så att stadsbudens "stötostenar" var kullerstensbelagda gator som dom var tvungna att "forcera" cykelledes. Man la ju stenen i den miljön d.v.s. på Fiskartorget. Det skakade o rullade över kullerstensgatorna. Man la alltså ballaststenen i den landmiljö där den hörde hemma. Jag sa själv "syltasten" när jag var i 12-13 årsåldern. Hela Södra vägen i Kalmar var belagd med sten . Den kallade vi syltan,  -....Stadsbuden fick trampas med den. Lasten vibrerade o skakade ....man har helt enkelt gjort en kul koppling till stadsbuden. Det är mkt troligt att man vitsat till det på skylten eftersom man planerade lägga den på fiskartorget som har tusentals syltastenar. Någon har tänkt till och gjort en rolig koppling till Älvsnabbens barlaststen som man kunde upptäcka om man blickade noga på underlaget man beträdde.

Mässingsskylten i detalj. Klicka på bilden för att förstora!


Så här skriver f.d. skeppskocken i flottan, Ingmar Johanson
i ett mail till Äbnsajten den 11 juni 2008 om syltastenarna och stadsbuden:

En syltasten är en tung sten som används vid tillverkning av pressylta. Den kokta syltan läggs på ett fat med tallrik över, sedan stenen som pressar ihop syltan.

Stadsbudskåren är en ideell förening i Karlskrona som sålde ett antal av barlaststenarna för att samla in pengar. Denna kår finns fortfarande, det är en förening med idé från Stockholm där det sedan länge funnits en Stadsbudskår av kändisar.

Kåren i Karlskrona  vill väl också betraktas som kändisar och det är damer och herrar med viss ställning i samhället som är med. Camilla Odhnoff som en gång var landshövding här Blekinge var med från början.

Varje år ger kåren ut ett häfte med äldre bilder från Karlskrona. Pengarna de samlar in används till konstnärlig utsmyckning i Karlskrona. Två konstverk har de hittills bekostat. Erik Höglunds "Fiskaregumman" på Fisktorget och Ulf Rollofs "Seeing tears into your ears" på Stumholmen.

Som en upplysning kan sägas att denne Ulf Rollof, som har världsrykte som konstnär, är uppvuxen i Karlskrona. Rollofs skulptur är ett jättestort huvud som det går att åka kana igenom. Det var uppståndelse bland många karlskronabor om var den skulle stå. De tyckte att det var en förfärlig skulptur, men nu finns den i alla fall på plats sedan några år och barnen åker kana och har roligt.

Hur många syltastenar som Stadsbudskåren sålde vet jag inte, men du kan säkert hitta uppgifter om dem på nätet. Själv har jag en vanlig gatsten från E 22:an som syltasten, när det är dags för julsyltan.

Min tid som kock i underofficersköket på "HMS Östergötland" minns jag med glädje nu så här långt efteråt. Vår långresa gick till St. Petersburg som då hette Leningrad. Vi var det första utländska flottbesök där efter kriget. Vi var tre jagare som gick in i floden Neva och låg till ankars mitt i stan. Vi låg där i nästan en hel vecka om jag minns rätt.

Fortfarande finns mina kockkunskaper kvar och är uppdaterade med Marinens stora kokbok från 2004. Försvarets bok- och blankettförråd kanske till och med säljer den om du är intresserad.

Ingmar Johanson
f.d. kock i Flottan och pensionerad pressfotograf i Karlskrona.


Barlaststenen på Fisktorget i Karlskrona

Erling Midlöv, bror till Ingemar Midlöv som tipsade om namnet i aktern och ankaret, har fotograferat den barlaststen med mässingskylt som ligger på Fisktorget i Karlskrona. Enligt tidningsurklipp från Blekinge Läns Tidning lades denna sten ned av dåvarande landshövding Camilla Odhnoff vid nyinvigningen av detta torg den 17 juni 1985. Den ligger invid statyn av Fiskaregumman. På tidningens förstasida den 18 juni stod det bl.a. följande:

"Fisktorget som dragit en kostnad av 2,6 miljoner kronor invigs av landshövding Camilla Odhnoff.
Hon sätter också den sista stenen på Fisktorget, en sjörullad gatsten från långresefartyget Älvsnabben."

Artikel ur tidningen Blekinge Läns Tidning tisdagen den 18 juni 1985. Text av Håkan Andersson och bild av Lars Sundestrand. Klicka för att förstora!

 

Barlaststenen invid Fiskaregumman på Fisktorget. Klicka för att förstora!

 

 

På denna bild på gumman ser man även tydligt var barlaststenen med sin metallskylt finns på marken.
Ett självklart mål att besöka för alla Äbn-besättningsmän som besöker Karlskrona.
Bilden är tagen av Örjan Sundkvist, Öfu på resan 77-78. Klicka för att förstora!


Även fler har hört av sig om dessa barlaststenar. T.ex. Peter Leveau som var med på resan 77-78 och 78-79 som kock.
Han berättar att hans far köpte en sådan i Karlskrona.

Till början