Till
Älvsnabbens
startsida

 

Tillbaka
till sidan om
delar och saker

 

 

 


Modell av Älvsnabben, byggd av Jan Nordenman

Jag är f.d. officer i flottan och har gjort två långresor med Äbn. Första gången (1966-67) som aspirant och andra gången (1974-75) som fartygsingenjör (FI).

Mina resor, vardera med sitt innehåll och sina upplevelser, resulterade i stor respekt för och långresorna och uppskattning av fartyget Älvsnabben. Under åren kom Älvsnabben att föra många svenska flottister långt ut i världen och hem igen, säkert och trofast. Långresorna var, för de flesta och i många avseenden, danande och gav minnen för livet.   

Efter sista resan bestämde jag mig för att samla och uttrycka min respekt och upp­skattning av Älvsnabben i form av en modell av fartyget. Baserat på ritningar och minnen och med arbete på lediga stunder växte modellen fram. Med anledning av en rörliga och tidvis stressig karriär, som mariningenjör och familjefar, kunde det bli långt mellan stunderna och lämpliga tillfällen. Modellen blev inte ”hundra procent i allt”.  Jag kallar den ”ofullbordad”, men modellen ger karaktär en fin bild av fartyget i slutet av sin tid som långresefartyg.    

Fartygsmodeller i hemmiljö lever farligt. I ett modernt hem kan de vara svåra att ge en bra placering och sammanhang. De löper också, förr eller senare, risken att hamna i omständigheter där deras värde och historia inte till fullo uppskattas.

För att markera min uppskattning av Älvsnabben och för att ge modellen av Älvsnabben ett ”sammanhang i ett gott hem” har jag valt att skänka modellen till Stefan Leo, Älvsnabbensajtens webbmaster!

Jan Nordenman

 

Klicka på bilden för att förstora!

 

 

Klicka på bilden för att förstora!

Så här beskriver Jan bygget:

Av något speciellt skäl valde jag en något udda skala. Jag kommer inte ens ihåg vilken men skälet var att jag kunde finna kanonrör till 57:orna och 40:orna bland Eskaders sortiment av kanoner och sånt från andra världskriget.

För att åstadkomma gallerierna runt överbyggnaden, livbåtsdäck och "båsamässen med kasematterna" använde jag tunn faner som fick gå ned utmed skrovsidorna. Samma faner finns också i stråcket närmast huvuddäck och bildar en fin kant för rännstenen. Skrovet är massivt och uppbyggt av tio-åtta-millimeters spånskivor. Spånskivorna sågades i ett antal "vattenlinjer" och limmades samman. Sen var det bara att slipa och spackla. Skrovet blev tungt och har klarat sig från sprickor och andra "torrskador". Ytorna blev väl inte så perfekta men liknade i stället Älvsnabbens många bucklor och skavanker. Kasematter liksom kanonlavetter och huvar är av kartong.

Med anledning av den udda och lilla skalan fanns ingen reling att köpa utan jag fick spänna upp och löda långa strängar av tunna mässingstrådar till lite grövre stolpar. Sen fick jag klippa ut de bästa resultaten.

Modellen blev, som etiketten anger, ofullbordad i och med att jag bildade familj 1978. Det blev liksom inte tid och ro för att pillra färdigt med t.ex. livflottar och sånt smått. Det fattas radioantenner liksom en eller flera radar- och eldledningsantenner.

Nu står modellen i hallen hemma hos webbmaster!
Klicka på bilden för att förstora!

Ventilen kommer från Folke Holms hytt.
Läs mer om denna ventil genom att klicka
här.

Till början