Till
Älvsnabbens
startsida


Tillbaka till
långresan
1977-78

Gorée
En verklig
Djävulsö!

 

République du Sénégal

 

Tidningsartiklar om
vårt besök i Dakar.
Klicka för att förstora!

Artikel ur Sydsvenska Dagbladet om vår ankomst till Dakar. Klicka på bilden för att förstora!

 

25 Fs från Martinique.
Notera att det står
"Afrique Occidentale
Francaise". Det var en
 federation mellan 8
länder i Franska
Västafrika.
Läs mer
här!

 

 

 

 

 
Dakar i Senegal

17 - 21 november 1977

Dakar, huvudstad i Senegal. Blev resans första efterlängtade hamn efter 14 dagar till sjöss via
Östersjön, Kielkanalen, Engelska kanalen, Biscayabukten och Västra Afrikas kust.

 

Karta över Senegal. Klicka för att förstora!

Karta över Senegal. Klicka för att förstora!

 

I Dakars hamn. Tagen av Mikael Nilsson.

 

Förväntansfulla sjömän inför första hamnpermissionen på resan.

 

Fler förväntansfulla unga sjöman på väg iland. Bidlen är tagen av vår tandläkare ombord, Carl F Ebeling. Klicka på bilden för att förstora och se om du känner igen någon!

Fler förväntansfulla unga sjöman på väg iland.
Klicka på bilden för att förstora och se om du känner igen någon!

 

På kajen i Dakar:
Fr. vä. Sambandsofficeren ur senegalesiska Navyn Lt Combo, kallad Sambo Combo.
I mitten TL Carl F Ebeling, som även var vaktens läkare på 3. kvarteret.
Grabben med de stiliga knäna är TeleI Börje Walldén.

Vi ankrade på eftermiddagen 16/11 utanför staden. Nästa dag löpte vi in i hamnen och sköt salut med 21 skott samtidigt som vi alla stod uppställda på däck i den vita paraddräkten. Saluten besvarades med lika många. Alla fick ta på sig sin vita permissionsuniform för första gången och ställa sig på sina paradstationer. Vi lade till vid marinens kaj mittemot en fransk robotbåt. I programmet för besöket ingick diverse representationer, mottagningar, fotbollsmatcher och utflykter. Efteråt var souvenirförråden välfyllda av diverse figurer av olika träslag. En väldigt välbesökt bar hette Cosmos.

 

Ett av utflyktsmålen, en sandstrand med sol och värme.

 

Vi, med vår än så länge vita nordiska hy, tilldrog mycket uppmärksamhet från lokalbefolkningen.

Utdrag ur pressmeddelandet efter besöket:

"Dakar blev för de flesta det första mötet med ett Afrikanskt land. Ett brokigt gatuliv och underbara sandstränder tillhör de bestående intrycken. Fartygschefen, åtföljd av ambassadör Knut Bernström Rabat, lade ner en krans vid monumentet för de stupade. Ett aspirantkompani paraderade. Vid mottagningen ombord deltog bl a presidentens protokollchef Cheik Leye och hans hustru. På mottagningen var också Senegals marinchef, Faye Gassama. Som fartygschef 1967 bordade han i svår sjö Älvsnabben utanför Mauretanien och transporterade en svårt sjuk aspirant till Dakar.

 

En annan utflykt var en guidad rundtur i Dakar på ett lastbilsflak.

 

 

 

Vårt fotbollslag vann över den franska marinen i Dakar med 3-0, men förlorade till Senegals marin med 2-3. Målgörare i matchen mot fransmännen var aspirant Peter Hein, Stockholm, värnpliktige Kjell Torstensson, Lomma och värnpliktige Anders Wendt, Malmö. Solen skiner, havet är stilla och värmen tryckande. Livbåtsövningarna är det enda som bryter den lugna lunken. På Fredag beräknas vi passera linjen. Oron sprider sig bland de icke döpta allteftersom förberedelser för dopet vidtas. Allt är dock väl ombord."

 

SigO, Kn Anders Wincent, i Kasbah (eller Mdina), som den äldsta delen i alla arabiska städer kallas. Här fanns så kallade tjingsare, som försökte pracka på oss allehanda varor med öppningsfrasen: "Sir You my best friend I give You good price!". Därpå följde ett evigt prutande och kunde man hålla ut väntade en kraftig reduktion av utgångspriset!

 

Två timmar senare stoltserar Anders med en praktfull batik-vepa till Hustrun.
Utgångsbudet var 210 kr, men Anders bärgade den för 19:50!

 

Öfu Mårten Knöppel ledandes tvätt av allehanda frukt o grönt däribland sallad blad för blad(!) i en röd lösning. Det var nödvändigt för att slippa få in "ofrälse småkryp" i fartyget. Tvättmedlet i det här fallet är kaliumpermanganat. Inget tog smak, men var misslyckat att garnera med!!!

 

Sugfisk fångad av Carl F E. Han berättar följande: Den har en sugplatta på ovansidan huvudet. Med denna smockar den fast vid en värdfisks mun och äter godbitar ur dennes fångst. Favoritvärd är haj. Lär tillhöra makrillsläktet och smakade även så. Det var lite liv i den när vi kom tillbaka, för den smockade genast fast på en av kockarnas rygg och lämnade ett festligt sugmärke. Tog den på ett vanligt torskblänke! Sugfisk "under tjänsteutövning" framgår på kort från Djävulsön!

 

Vykort med texten: The President's Palace and the National Assembly

 

Vaktpost utanför presidentpalatset. Här kan man verkligen tala om Jazzgossens
"med en byxa som en rakkniv vass"! Den lilla flaggan under den stora säger att presidenten "är hemma".

 

Tre Små Trumslagarpojkar.

De gick före honnörsstyrkan vid högtidliga tillfällen, och gav ett mycket professionellt intryck. Titta speciellt på hur de håller trumstockarna: Det är minsann ingen Ringo Starr-fattning där inte. Detta var en typisk inofficiell "tillikabefattning"! Jämför med de två svetsarna varav en inmönstrad som tvättare(!), vilka på ett mycket förtjänstfullt sätt "najade" ihop fartyget i Salvador. Man undrar varifrån alla talanger kommer med tanke på att populationen är förhållandevis liten (263 man) och på den tiden fanns dessutom inga kvinnor med ombord! Talangerna är tveklöst ett resultat av vårt värnpliktssystem med kamrater från hela samhället.

 

Fana med fanvakt, trumslagare och honnörsstyrka ur aspirantdivisionen på marsch för parad vid den Okände Soldatens Grav i Dakar. Mitt för Äbn ligger franska flottans vid detta tillfälle senaste tillskott robotfregatten Quatremaître Anquetil, vilken gjorde sin jungfruresa. Vi "råkade sedan på" henne i flera hamnar med fotbollsmatcher till följd. På Martinique fick våra läkare av sina franska kollegor på QA lära sig hur man på ett smart sätt tar bort sjöborretaggar...

 

Parad med kransnedläggning på Den Okände Soldatens Grav.
Senegal deltog med franska kolonialtrupper i bland annat båda världskrigen.
Stilig löjtnant med sabel längst bort i bild är vår egen trollkarl Lasse Olsson

 

Gorée

Ytterligare ett utflyktsmål i Dakar var en tur ut till ön Gorée, en verklig djävulsö!

En verklig Djävulsö! Klicka på bilden för att läsa varför!


Souvenirer från Dakar

Det fanns väl inte någon av oss som undgick de ettriga säljarna av diverse träfigurer. Alla har säkert minst 1 av dessa, eller liknande där hemma? Man kommer speciellt ihåg att ens vita permissionsskjorta hade smutsränder på ärmarna efter att säljarna försökt hålla kvar en när man inte ville köpa fler. Men visst är de roliga att ha nu efteråt?

        

         

Klicka här för att läsa om vårt ekvatordop!

Till början